Tips Menjadi Pekerja Cemerlang

Tips Menjadi Pekerja Cemerlang

Portal ini menyediakan informasi jawatan kosong Sektor Kerajaan, Swasta dan Latihan Industri di seluruh Malaysia

Pekerja adalah aset bagi sesebuah organisasi. Pekerja yang cemerlang dan efisyen adalah penentu kepada kejayaan sesebuah organisasi dalam menjalankan operasi. Bagaimana untuk menjadi pekerja cemerlang? Apakah yang perlu kita lakukan untuk menjadi pekerja cemerlang?

Ada beberapa tips yang boleh kita sebagai pekerja amalkan iaitu:

Pengurusan Masa

Pengurusan masa adalah penting. Sentiasalah amalkan menyediakan perancangan kerja tahunan yang teratur. Setiap bulan sediakan senarai semak apa perkara yang perlu dilaksanakan mengikut keutamaan. Dengan adanya perancangan dan senarai semak akan menjadikan ianya sebagai panduan kita supaya tidak tersasar dari sasaran yang ditetapkan dan tidak menyusahkan rakan kerja yang lain sekiranya kelewatan adalah berpunca daripada pihak kita sendiri. Perlu diingat, kita bekerja secara berkumpulan. Kadang-kadang kelewatan dan kegagalan kita menguruskan masa menyebabkan pekerja lain yang cemerlang terpalit dengan imej buruk kita. Ini tidak adil pada orang lain.
Elakkan juga kerja di saat-saat akhir kerana akan menyusahkan orang lain dan menyebabkan kesilapan demi kesilapan dilakukan kerana membuat kerja secara tergesa-gesa.

Disiplin
Tiada majikan yang mahukan pekerja yang tidak berdisiplin. Sila jaga masa kehadiran dan keberadaan anda di pejabat. Rekod kehadiran yang cemerlang adalah melambangkan imej kita. Pekerja yang sering hadir lewat seringkali memberikan alasan yang sama berulang kali. Kenapa kita perlu ulang kesalahan yang sama sedangkan kita boleh rancang perjalanan kita ke pejabat dengan lebih baik. Kita diberi masa yang tidak kurang dan tidak lebih 24 jam sehari dan setiap orang mempunyai lingkungan masalah masing-masing. Keberadaan di pejabat juga adalah penting. Ada juga pekerja yang rekod kehadiran baik tetapi mempunyai masalah keberadaan di pejabat yang sentiasa dilindungi daripada pengetahuan majikan.  Berlaku jujur kepada majikan dan organisasi anda kalau inginkan keberkatan dalam bekerja.
Rancang juga cuti tahunan yang diberikan supaya tidak melebihi cuti yang dibenarkan. Cuti sakit pula hanya digunakan ketika sakit bukan hanya untuk suka-suka bercuti.

Menghormati ketua
Kalau kita hendak dihormati, kita juga perlu menghormati orang lain. Sentiasa menurut arahan daripada pihak atasan dan tidak salah untuk kita memberi cadangan penambahbaikan asalkan tidak keterlaluan. Sebagai contoh, sekiranya majikan menetapkan tarikh akhir untuk menyiapkan sesuatu tugasan, kita perlu menyiapkannya mengikut tarikh yang ditetapkan ataupun lebih awal. Majikan tidak menetapkan sebarang tarikh akhir tanpa sebab.

Kepimpinan
Pekerja yang menunjukkan kepimpinan itu adalah di mana seseorang itu mampu mempengaruhi orang lain bagi mencapai misi, tugasan atau objektif organisasi. Contohnya bila kita diberi tanggungjawab atau tugasan, kita mampu mengawal orang  lain atau pekerja bawahan dan menguruskan untuk menjayakan tugasan tersebut.

Kecekapan & Menepati Masa
Kecekapan adalah elemen yang penting dalam menentukan kecemerlangan pekerja. Tugasan yang diberikan mampu dilaksanakan dalam jangkamasa yang telah ditetapkan tanpa menunggu arahan majikan dan tanpa diminta. Sentiasalah memberikan buah fikiran dan idea yang baik untuk penambahbaikan.

Maklumkan perkembangan tugasan
Setiap tugasan yang kita buat, maklumkan kepada majikan secara berkala supaya majikan sedar kewujudan kita dan nampak hasil kerja kita. Jangan harapkan orang lain untuk melaporkan tugasan kita kepada majikan kerana kadangkala orang lain mengambil kesempatan atas apa yang telah kita usahakan. Setiap bulan, hantar laporan penuh tugasan  yang telah kita selesaikan mengikut sasaran yang telah ditetapkan tanpa gagal.

Ini adalah sebahagian tips yang boleh diamalkan. Sentiasalah bekerja dengan jujur, positif dan ikhlas walaupun kadangkala tidak mendapat pengiktirafan kerana pengiktirafan bukanlan ukuran kecemerlangan. Teruskan kecemerlangan dan keikhlasan kita dalam bekerja dan insya allah akan mendapat ganjaran dalam bentuk lain pula. Jangan pernah berhenti untuk menunjukkan kecemerlangan kerana kerja kita itu adalah satu ibadah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *